Το πεπρωμένο θύελλα σωστή /Ο άνθρωπος ανήμπορο κλαδί /Πότε η θύελλα ψηλά το ανεβάζει /πότε στα Τάρταρα το κατεβάζει /

κι όταν το πάει με χάρη στα ψηλά /Καυχιέται το κλαδάκι για τα δικά του τα φτερά!


Hieronymus Lorn



Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Ο Αστεροειδής Σαπφώ σε Ζυγό & Σκορπιό





ΖΥΓΟΣ & ΣΑΠΦΩ

Ο Ζυγός είναι ένα από τα πιο ιδιόμορφα ζώδια του ζωδιακού και για να καταλάβουμε σωστά τη λειτουργία της Σαπφώς σ’ αυτό το ζώδιο, χρήσιμο είναι να αναφέρουμε ορισμένα στοιχεία που συγκροτούν την ιδιαιτερότητα αυτού του ζωδίου.

Είναι το μόνο άψυχο ζώδιο, μιας και ως σύμβολο του δεν έχει κάτι «ζωντανό» - ανθρώπινο ή ζωώδες - αλλά μια «άψυχη ζυγαριά»  (όλα τα άλλα ζώδια έχουν ως παράσταση άνθρωπο ή ζώο).

Αυτός ο «άψυχος», «απρόσωπος» χαρακτήρας του ζωδίου εξηγεί και το γιατί ο Κρόνος, πλανήτης ψυχρός, έχει έξαρση σ’ αυτό το ζώδιο αλλά είναι και ιεραρχικός κυβερνήτης του και ο «απρόσωπος» Ουρανός κυβερνά εσωτερικά αυτό το ζώδιο.

Ενώ είναι ζώδιο αισθητικής (η Αφροδίτη είναι κυβερνήτης του!), δεν είναι ζώδιο φλογερών παθών (ο Άρης αδύναμος σ’ αυτό το ζώδιο), έχει αισθητική αλλά σε ένα φόντο ψυχρότητας, μιας και ο ψυχρός Κρόνος έχει έξαρση σ’ αυτό το ζώδιο.

Κάποιες μοίρες αυτού του ζωδίου είναι καθαρά «Κρόνιες» (μιας και σ’ αυτές είναι επικυρίαρχος ο Κρόνος) και πλανήτες σ’ αυτές τις μοίρες έχουν πιο Κρόνια λειτουργία απ’ ότι αν ήταν στον Αιγόκερω. αλήθεια, ηγέτες όπως ο Πούτιν και η Θάτσερ, που είναι Ζυγός, μήπως και σε επίπεδο εμφάνισης αλλά και σε επίπεδο συμπεριφοράς θυμίζουν κυρίως Αιγόκερους;

Αυτός ο συνδυασμός Κρόνου και Αφροδίτης σ’ αυτό το ζώδιο δίνει την «ψυχρή γοητεία» των Ζυγών και την «αισθητική τυπολατρία» που αναγκάζει ακόμα και τον πιο πρωτόγονο άνθρωπο να είναι απέναντί της, τουλάχιστον, διακριτικός.

Ας δούμε τώρα πως λειτουργεί η Σαπφώ σ’ αυτό το ζώδιο, αφού πρώτα θυμίσουμε πως η Σαπφώ συνδέεται με:

Καλλιτεχνική ευαισθησία και ταλέντο.

Έρωτα – ερωτικές προτιμήσεις – έκφρασή του – τύχη στον έρωτα.

Ερωτική απογοήτευση.

Έντονες καλλιτεχνικές τάσεις, μιας και ο Ζυγός είναι ένα από τα τρία κατεξοχήν «καλλιτεχνικά» ζώδια (τα άλλα δύο είναι ο Λέων και οι Ιχθύες). ιδιαίτερη επίδοση σε εικαστικές τέχνες, στη διακόσμηση και σε κάθε μορφή αισθητικής. Η Σαπφώ στο Ζυγό, ειδικά και αν υπάρχουν και άλλα αστρολογικά δεδομένα στο Ζυγό, κάνει την αισθητική τρόπο ζωής!

Ζώδιο συντροφικότητας ο Ζυγός, άρα η ανάγκη για έρωτα, που είναι και αίτημα της Σαπφώς – βρίσκει άριστα την έκφρασή του σ’ αυτόν. Η αναζήτηση συντρόφου είναι βασικός σκοπός της ύπαρξης και, βέβαια, η αναζήτηση αυτή έχει σκοπό τη μακροχρόνια σχέση και δεν εξαντλείται στα όρια μιας ευκαιριακής συνεύρεσης. Φυσικά η ανάγκη για έρωτα δεν φτάνει ποτέ σε έξαλλες καταστάσεις πάθους (κάτι που γίνεται στο Σκορπιό) και υστερικής εξάρτησης (όπως μπορεί να γίνει σε Σκορπιό και Καρκίνο).

Ο σύντροφος θα πρέπει να έχει τις εξής προδιαγραφές:

α. να είναι κοινωνικά επιτυχημένος.
β. να είναι ευγενικός, διαλλακτικός.
γ. να είναι αυτό που δηλώνει η παλιά γαλλική έκφραση που κάποτε ήταν της μόδας: come il faut (όπως πρέπει).
δ. να έχει αισθητική, χωρίς όμως αυτή να είναι σε βάρος της σοβαρότητας.
ε. να είναι διαχυτικός χωρίς ποτέ να γίνεται χυδαίος.
στ. να ξέρει πάντοτε να τηρεί τα όρια, το μέτρο, χωρίς να είναι «χρυσή μετριότητα».

Σε περίπτωση ερωτικής απόρριψης, σίγουρα θα υπάρξει ο πόνος του έρωτα, δε θα υπάρξουν όμως υστερικές αντιδράσεις (ο Κρόνιος, βλέπετε, χαρακτήρας του ζωδίου).

Εν κατακλείδι η Σαπφώ σ’ αυτό το ζώδιο ευνοεί ερωτικές σχέσεις στις οποίες το κύριο στοιχείο είναι η συντροφικότητα και η επικοινωνία και όχι τόσο το σαρκικό λιμπιντικό στοιχείο. Πάντως αν η Σαπφώ είναι στην περιοχή από 19ο έως 21ο Ζυγού, περιοχή ιδιαίτερα «Κρόνια», η δυσκολία στην ερωτική σχέση πρέπει να θεωρείται δεδομένη, ευνοούνται κυρίως σχέσεις με άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή σχέσεις «συμφεροντολογικού χαρακτήρα».


ΣΑΠΦΩ & ΣΚΟΡΠΙΟΣ

Γεμάτη πάθος η ζωή της Σαπφώς, της μεγάλης ποιήτριας της Λέσβου, είναι φυσικό να έχει συμβατότητα με το ζώδιο των παθών, το Σκορπιό. γι’ αυτό και η Σαπφώ σ’ αυτό το ζώδιο, ειδικά αν υπάρχουν και άλλοι πλανήτες στο Σκορπιό, ιδίως η Αφροδίτη και ο Άρης, μπορεί να δώσει:

Μεγάλη καλλιτεχνική δημιουργία, μιας και η τέχνη είναι πάντα μια «υπερ-αναπλήρωση», μια «μετουσίωση» της libido, της ερωτικής επιθυμίας.

Όταν λοιπόν υπάρχει έντονη η libido (και στο Σκορπιό, αναμφισβήτητα, υπάρχει), τότε υπάρχει η απαραίτητη προϋπόθεση για να εκδηλωθεί και η καλλιτεχνική δημιουργία.

Η libido του Σκορπιού είναι η «υλική βάση» στην οποία στηρίζεται η καλλιτεχνική φύση της Σαπφούς και έτσι μπορεί να υπάρξει η καλλιτεχνική δημιουργία, η οποία θα έχει έντονο το στοιχείο της βαθύτητας (το βάθος είναι βασικό προσδιοριστικό στοιχείο του Σκορπιού), ακόμη και της εκκεντρικότητας (μην ξεχνάμε πως στο Σκορπιό έχει έξαρση ο εκκεντρικός Ουρανός).

Η Σαπφώ στο Σκορπιό μπορεί να δώσει τον καλλιτέχνη που μετουσιώνει το πάθος του σε τέχνη, η οποία πια είναι και γι’ αυτόν μέσο αποφόρτισης, έχει χαρακτήρα «θεραπευτικό». Όπως γράφει και ο Καβάφης: «Εις Σε προσφεύγω τέχνη της Ποιήσεως/ που κάπως ξέρεις από φάρμακα/ νάρκης τους άλγους δοκιμές». Πράγματι η Σαπφώ στο Σκορπιό μπορεί να δώσει έναν τύπο ανθρώπου που μπορεί να αποφορτίσει το πάθος του μέσο της Τέχνης, είτε ενεργητικά, ως καλλιτέχνης – δημιουργός, είτε εμμέσως, ως δέκτης (ακροατής, θεατής, αναγνώστης) της καλλιτεχνικής εμπειρίας.

Ο ερωτικός τύπος που μπορεί να ελκύσει τη Σαπφώ στο Σκορπιό πρέπει οπωσδήποτε να μην είναι αυτό που ονομάζεται «χρυσή μετριότητα», να είναι «άνευ ορίων, άνευ όρων», για να θυμηθούμε το στίχο του Ανδρέα Εμπειρίκου. θα πρέπει τα έντονα πάθη, αν χρειαστεί, να μπορεί και να τα ελέγχει (ο Σκορπιός και ο κυβερνήτης του ο Πλούτωνας, σύμφωνα με την αστρολογική Σχολή του Μονάχου του Debereiner, συνδέονται με δομή, σύστημα, αυτοκυριαρχία, με Αιγοκερίσιες δηλαδή ιδιότητες, γι’ αυτό κι εμείς υποστηρίζουμε πως ο Πλούτωνας έχει έξαρση στον Αιγόκερω), σε καμιά όμως περίπτωση δεν τα φοβάται, μπορεί να αφήνεται σ’ αυτά και μετά να ξαναβρίσκει τη νηφαλιότητά του («Δεν τα φοβήθηκα. Τελείως αφέθηκε κι επήγα…», Καβάφης).

Ο πόνος της απόρριψης, ο πόνος του έρωτα είναι πολύ ισχυρός (και γι’ αυτό μπορεί να καταφύγει στην τέχνη για να αποφορτισθεί, άλλωστε η Τέχνη πάντοτε είναι «κάθαρσις»). όταν υπάρχει αυτός ο πόνος, τότε μπορεί και να ενεργοποιηθούν όλες οι αυτοκαταστροφικές - αλλά και καταστροφικές - δυνάμεις του Σκορπιού μιας και «μίσος είναι η ανάποδη όψη της αγάπης, που βγήκε γελασμένη» (Spinora).

Γενικά η Σαπφώ στο Σκορπιό θα δίνει πάντα μοιραία πάθη, ακραίο ερωτισμό και δυνατές συγκινήσεις. Μπορεί επίσης να εκφραστεί και ως εξής:

Ροπή σε ασχολία με λογοτεχνικά ή - ευρύτερα - καλλιτεχνικά έργα που έχουν ως θέμα τους το θάνατο, που έχουν έντονο το στοιχείο του μυστηρίου ή που ασχολούνται με θέματα υπαρξιακής φύσεως ή με θέματα extreme.

Αγάπη σε έργα ζωγραφικής που έχουν θέμα τη «νεκρά φύση», μελαγχολικά τοπία και, γενικά, κάθε τι που έχει να κάνει με τη «σκοτεινή» πλευρά της ζωής.

Ψυχεδέλεια, μουσική underground, gothic είναι πιθανόν να είναι στη γκάμα των ενδιαφερόντων της Σαπφούς σ’ αυτό το ζώδιο.

Λογοτεχνικά έργα ακραίου πάθους (π.χ. «Το κόκκινο και το μαύρο» του Σταντάλ, η « Άννα Καρένινα» του Τολστόι) μπορεί να αποτελούν τις πρώτες προτιμήσεις της Σαπφώς στο Σκορπιό .

Κάθε πρωτοποριακή αισθητική, στην οποία υπάρχει και το «πένθιμο» στοιχείο (μαύρο, μωβ χρώμα), είναι φυσικά στις προτιμήσεις.

Πάντως η Σαπφώ στο Σκορπιό μπορεί να δώσει και κάποιες «μαζοχιστικές» τάσεις στα ερωτικά, να εμπλέκεται δηλαδή σε σχέσεις από τις οποίες είναι σίγουρα πως θα πληγωθεί, κάτι που μπορεί να εξηγηθεί μόνο σε αναφορά με την αυτοκαταστροφική φύση του Σκορπιού.