Το πεπρωμένο θύελλα σωστή /Ο άνθρωπος ανήμπορο κλαδί /Πότε η θύελλα ψηλά το ανεβάζει /πότε στα Τάρταρα το κατεβάζει /

κι όταν το πάει με χάρη στα ψηλά /Καυχιέται το κλαδάκι για τα δικά του τα φτερά!


Hieronymus Lorn



Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Οι αναιρετικές μοίρες του Ζωδιακού και η λειτουργία τους

«Είναι κάτι φρικτές ανταποδόσεις 
είναι ψηλά στον ουρανό, μια σιδερένια
μια μεγάλη πυγμή που δεν τσακίζει,
μα τιμωρεί κι αδιάκοπα πιέζει»
Κ. Γ. Καρυωτάκης





«Αναιρετικές» χαρακτηρίζονται οι τελευταίες μοίρες ενός ζωδίου (28-30ο) γιατί:

α. βρίσκονται πάντοτε στα όρια («όρια» είναι ανισομερής πενταμερής διαίρεση κάθε ζωδίου, γράφουμε αναλυτικά γι’ αυτά στο βιβλίο μας «Αρχαία Ελληνική Αστρολογία») του Άρη και του Κρόνου, πλανήτες που συνδέονται με θάνατο, δηλαδή αναίρεση της ζωής (δεν είναι τυχαίοι οι όροι «αφέτης» - «αναιρέτης» στην αρχαία ελληνική Αστρολογία. αφέτης είναι ο πλανήτης που μας δίνει τη ζωή, αναιρέτης ο πλανήτης που την αναιρεί – αφαιρεί), γι’ αυτό οι τελευταίες μοίρες κάθε ζωδίου θεωρούνται ιδιαίτερα δύσκολες.

β. Δηλώνουν το αίτημα ή την ανάγκη να αναιρεθούν τα θέματα του ζωδίου, ώστε να περάσει η ύπαρξη στα θέματα του επόμενου.
Αυτά για να εξηγηθεί η ονομασία αυτών των μοιρών («αναιρετικές»). Ας δούμε τώρα τι ακριβώς δηλώνουν, ώστε να κατανοήσουμε και τη χρηστική τους λειτουργικά σε έναν γενέθλιο χάρτη:

Δείχνουν ολοκλήρωση μιας πορείας, θητεία στα θέματα του ζωδίου – ή και του οίκου, ακόμα και του οίκου που κυβερνά ο πλανήτης που βρίσκεται σ’ αυτές τις μοίρες κάποιες φορές – γι’ αυτό και οι μοίρες αυτές λαμβάνονται σοβαρά υπόψη στην Καρμική Αστρολογία, αλλά και στην Ινδική Αστρολογία θεωρούνται οι πλανήτες που βρίσκονται σ’ αυτές atma karaka (δείκτες της ψυχής). Δηλαδή η «ποιότητα» της ψυχής, η εμπειρία που έχει συσσωρεύσει – είτε σε επίπεδο ενσαρκώσεων είτε σε επίπεδο προγόνων – ανιχνεύονται σε μεγάλο βαθμό και μέσα απ’ αυτές τις μοίρες (άλλοι παράγοντες ανίχνευσης παρελθούσης εμπειρίας είναι ο Πλούτωνας, ο Νότιος Δεσμός, ο 12ος οίκος και ο κυβερνήτης του, ο οίκος που κατέχεται από το ζώδιο του Καρκίνου – κατ’ εξοχήν ζώδιο
παρελθόντος και, κατά την Μπέϊλη, συνδεδεμένο με την επανενσάρκωση και τους ρυθμούς της κ.α.).

β. Τάση για εμμονή στα θέματα του ζωδίου – ή και του οίκου, κατά δεύτερο όμως λόγο.

Δυσκολίες στα θέματα του ζωδίου και του οίκου, μιας και η εμπειρία έχει αποκτηθεί και πρέπει να «περάσει» στα θέματα του επόμενου ζωδίου (πχ. αναιρετικές μοίρες στο Σκορπιό, θα βγάλουν τρομακτικά προβλήματα σε θέματα του ζωδίου, π.χ. σεξουαλικά προβλήματα, οικονομικές καταστροφές, θα υπάρχει το πάθος για θέματα του Σκορπιού (σεξ, χρήμα, μαγεία κ.ά.) όσο αυτό υπάρχει τόσο και οι αντικειμενικές συνθήκες, «η μοίρα», αν θέλετε, θα αποτρέπουν την πραγμάτωσή του, μέχρι το πάθος (έννοια κατ’ εξοχήν σκορπίσια) να μετουσιωθεί σε αξίες του επομένου ζωδίου (Τοξότη) και έτσι θα έχουμε πάθος για γνώση, θρησκεία, φιλοσοφία, διανόηση, ταξίδια, έστω και περιπέτεια ή πάθος για δικαιοσύνη ή για μια Ιδεολογία.

«ατταβιστική» γνώση θεμάτων ζωδίου και οίκου, λες και γεννήθηκε το άτομο με μια έμφυτη ικανότητα. π.χ. αναιρετικές μοίρες στο Λέοντα ή στον Τοξότη, μπορεί να δείχνουν ένα έμφυτο ταλέντο διδασκαλίας, στην Παρθένο έμφυτη ικανότητα να «βάζει τάξη» παντού κ.ά.

Πάντως, πολλές αναιρετικές μοίρες σε ένα ωροσκόπιο είναι ένδειξη κλεισίματος ενός κύκλου, «αλλαγής πλεύσης» και πως η ύπαρξη ετοιμάζεται για νέους κύκλους εμπειριών, σαν τον «Οδυσσέα» του Καζαντζάκη, που όταν έφτασε στην Ιθάκη ξεκινά για νέες περιπέτειες.

Οι αναιρετικές μοίρες βρίσκονται σε δωδεκατημόριο (δωδεκάτη – μόριο είναι η διαίρεση ενός ζωδίου σε 12 μέρη, κάθε μέρος κατέχει 2ο 30΄ και αντιστοιχεί σε κάποιο ζώδιο, σύμφωνα δηλαδή με την αρχαία πάλι θεωρία των 12 μορίων, το Όλο – ζωδιακός – εμπεριέχεται στο μέρος – ζώδιο -) του προηγούμενου ζωδίου, κάτι που δείχνει τον τομέα που θα εκφραστεί η δυναμική της αναιρετικής μοίρας, όσο επιμένουμε να δρούμε στην –αρνητική κυρίως – πλευρά του ζωδίου ή του οίκου στην οποία αυτή βρίσκεται. Π.χ. πλανήτης σε αναιρετική Λέοντα είναι στο 12μόριο του Καρκίνου, κάτι που μπορεί να σημειοδοτεί πως αν επιμένουμε να δρούμε αρνητικά σε θέματα Λέοντα – π.χ. κερδοσκοπία, τυχερά παιχνίδια – η καταστροφική αυτή δυναμική μπορεί να εκφραστεί σε θέματα Καρκίνου π.χ. να χάσουμε το σπίτι μας ή την οικογένειά μας.

Ζ. Σε επίπεδο παρελθούσης εμπειρίας οι αναιρετικές μοίρες δηλώνουν σε κάθε ζώδιο κυρίως υπερβολές και καταχρήσεις, ακόμα και απαράδεκτες αμέλειες, π.χ. αναιρετικές Παρθένου, μπορεί να δηλώνουν υπερβολική εμμονή σε τάξη και καθαριότητα, ακόμα και σε «κάθαρση», οποιασδήποτε μορφής, κατάχρηση της τάσης για «κάθαρση», που να έφτασε ακόμα και σε «εθνοκάθαρση», μπορεί όμως και να δηλώνουν παρελθόν αδιαφορίας για κάθε μορφή τάξης, ο υπόλοιπος χάρτης θα δώσει πληροφορίες καθώς και το δραγωνικό ωροσκόπιο.

Τα παραπάνω είναι οι πρώτες παρατηρήσεις – συμπεράσματα πάνω στις αναιρετικές μοίρες, η έρευνα πάνω σ’ αυτές θα επισφραγιστεί και με ένα μικρό βιβλίο, όπου θα εξετάζεται η φύση κάθε αναιρετικής μοίρας, κυρίως όμως η φύση της 29ο, της κατ’ εξοχήν αναιρετικής. Τα παραπάνω είναι συμπεράσματα 4μήνου Σεμιναρίου που έγινε το φετινό χειμώνα σε κλειστό κύκλο μαθητών πάνω σ’ αυτές τις μοίρες.